Michael Linden-Vørnle
DTU Space (Institut for Rumforskning og -teknologi, Danmarks Tekniske Universitet), Astrofysiker og chefkonsulent
Baggrund
Jeg har interesseret mig for rummet, siden jeg var dreng og valgte derfor at studere astronomi og fysik ved Københavns Universitet, hvilket i sidste ende førte til en ph.d.-grad i astrofysik. Helt fra studietiden har jeg været engageret i rumprojekter og er nu i den heldige situation, at arbejde med rumforskning på fuld tid. Jeg bruger dog også en del tid på formidling, da jeg mener, det er helt afgørende at fortælle alle om rumforskningens metoder og resultater.
Hvorfor er rummet spændende?
Rummet er spændende, både fordi det er ufattelig smukt og umiddelbart fascinerende, men også fordi rummet er et gigantisk – antageligvis uendeligt – laboratorium. I dette laboratorium har vi muligheder for at studere objekter og fænomener, der er langt mere ekstreme end i vores laboratorier her på Jorden. Rummet er derfor helt afgørende for, at vi kan lære mere om, hvordan vores verden er opbygget og fungerer. Derudover er rummet også helt afgørende for, at vores moderne samfund kan fungere.
Hvad glæder du dig mest til i forbindelse med Andreas Mogensens næste mission?
Der er mange ting, jeg glæder mig til i forhold til Andreas’ kommende mission. Det bliver stort, at Andreas bliver den første ikke-amerikaner til at flyve et amerikansk rumskib. Det bliver også stort at følge Andreas’ aktiviteter i stort og småt. Det, jeg dog glæder mig mest til, er de resultater, der kommer ud af Andreas’ ophold på Den Internationale Rumstation – gode som dårlige. Det er derfor vi laver videnskab: for at blive klogere, og det bliver vi kun, hvis vi undersøger og eksperimenterer.
Hvorfor har du sagt ja til at være ambassadør for projektet?
Det er helt afgørende, at vi fortæller om, hvad videnskab er, hvordan vi laver videnskab, hvilke resultater vi får, og hvad vi bruger dem til. Der er ofte (for) meget fokus på resultaterne, mens det i mange tilfælde er processen, der er det afgørende. Det gælder særligt i en tid, hvor mange blander meninger og viden sammen. Jeg ser Andreas’ mission som en unik mulighed for at fortælle om rumforskning – både hvordan vi gør, og hvad vi får ud af det. Derfor har jeg valgt at sige ja til at være ambassadør for projektet.